torstai 16. kesäkuuta 2011

Vapun opissa


Töiden jälkeen selvisimme Rhoon kanssa Siuntioon Vappu Alatalon motivaatioklinikalle rankkojen kuurosateiden läpi. Keli oli saapuessamme onneksi viileän poutainen. Treenit olivat kullekin koiralle räätälöityjä, joten Rhoota hetken seurattuaan Vappu totesi ettei meidän tarvitse palkkaavaa leikkiä harjoitella - se osataan jo. Sen sijaan keskittymistä ja kontaktia pitäisi harjoitella ja siihen sitten perehdyttiin.


Rhoo oli oma virkeä, vilkas ja vähän siroava itsensä, mikä ilahdutti itseäni kovasti. Olisi ollut suht kurjaa ajaa Siuntioon asti ja maksaa koulutuksesta jos koira ei esitä itselleen tyypillistä käytöstä. Vappu oli aika ihmeissään Rhoon meiningistä ja taisi alkuun sanoakin ettei ole koskaan nähnyt koiran käyttäytyvän noin. "Noin" oli Rhoon höntsäilyä ympäriinsä ja ajoin äänekästä ja vaativaa eri toimintojen tarjoilua nopeaan tahtiin, sekä eri ärsykkeisiin reagointia niiden sattuessa kohdalle. Vapun lopullinen kuvaus Rhoosta oli, että se on "hyvin intensiivinen koira", mikä kuvaa Rhoota hyvin. Se tekee kaiken 110%, kohde vaan vaihtuu turhan taajaan!


Treeneiksi saimme kontaktikävelyä liinassa "vapaana", mielellään siten, että kaveri on liinan päässä. Vapaaehtoisesta kontaktista heitetään palkaksi nami maahan etuvasemmalle, kehuksi korkeintaan lakoninen "hieno" eikä muuta. Rhoohan nousee melkoisesti kehumisesta silloin, kun se pystyy sitä ottamaan vastaan. Rhoon moninaista höntsäämistä ja röyhkeää toimintojen tarjoamista Vappu kutsui Susan Garrettin termillä "Hey Dude"-käytöksiksi. Rhoon HD-käytöksiä, jotka tulivat treenin aikana ilmi, olivat juurikin tuo röyhkeä vaatiminen tarjoamalla toimintoja, huutaminen, vasten hyppiminen ja keskittymättömyys helppojen, Rhoon jo osaamien käytösten kohdalla. HD-käytöksen kohdalla avustaja vie koiran pois liinassa tai vaihtoehtoisesti itse nostan sen liinasta pitämään tylsää paikallaan. Viimeisenä asiana oli vanhan kunnon nami-kummassakin-kädessä-kontaktitreenin hinkkaaminen, kun Vapun muille läksyksi antama It's yer choice on Rhoolla varsin hyvin hyppysissä.


Pidän kovasti Vapusta kouluttajana ja tästä klinikasta jäi tosi hyvä fiilis. Hän kouluttaa järkiperäisesti ja ilman turhaa voimankäyttöä, mutta ei ole mikään sievistelijä ja hän osaa myös vaatia koiralta sitä, mitä halutaan. Ihmisille hän on selkeä ja mukava. Klinikan follow up-koulutus on elokuussa, katsotaan, mihin näillä eväillä siihen mennessä ehditään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti