lauantai 13. marraskuuta 2010

Positiivisen rankaisun ongelmat


Tiedänhän minä, että positiivisen rankaisun käyttämiseen liittyy isoja ongelmia, mutta tulipa taas saatua pikakertaus niistä kaikista. Kävimme Piirongin kanssa iltalenkillä kahden lappalaiskoiraharrastajan ja heidän kolmen koiransa kanssa iltalenkillä. Pii tykkää omasta äänestään vähän turhan paljon ja kun kaverilla oli lainata sitruunapantaa, niin päätinpä kokeilla sitä Piin haukkumiseen.


Ensimmäisen suihkauksen jälkeen vaikutti siltä, että Pii päätti että on parasta olla hiljaa. Sitten kaverin koira Lumo haki meidän pojista seuraa ja homma alkoi mennä nopeinta tietä päin helvettiä. Kävi ilmi, että Lumo paineistui merkittävästi sitruunasuihkahduksista, joita Pii ei puolestaan pystynyt yhdistämään haukkumiseen yhtään mitenkään. Lumo oli irti ja pystyi väistämään suihketta, mutta olisi halunnut tehdä tuttavuutta Piihin. Piin haukun sijaan Lumo yhdisti ikävän sitruuna-aromin Piihin ja Rhoohon, joiden kanssa se poloinen joutui kuitenkin kulkemaan koko pitkän lenkin. Pii ei onneksi näyttänyt pahemmin piittaavan koko sitruunasta - pahimmassa tapauksessahan se olisi paineistunut siitä samalla, kun oivallus haukkumisen ja suihkeen välillä jäisi tekemättä.


Panta laitettiin pois päältä, mutta Lumo-poloinen oli koirieni suhteen varautunut pitkän tovin. Mielestäni tämä oli oivallinen esimerkki positiivisen rankaisun ongelmista, vaikka yksi niistä olikin poistettu sälyttämällä vastuu ajoituksesta ihmiseltä koneelle. Tilanne on usein vielä ongelmallisempi kun positiivista rankaisua käyttää hidasteleva ihminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti