sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Alueellinen valmennus, 2. treeni


Tänään treenattiin Koiviksen kentällä alueellisen valmennuksen toinen treeni Villen johdolla. Teemana olivat ohjauskuviot ja kolmesta suunnitellusta treenistä ehdittiin toteuttaa kaksi. Ensimmäisen treenin teemana olivat serpentiini, takaatyönnöt ja välistävedot, toisen treenin teemana oli ennakointi. Valssitreeni jäi myöhemmin toteutettavaksi. 



Ensimmäisessä treenissä Rhoo oli loistavassa vireessä ja pystyin palkkaamaan vain lelulla koko treenin ajan (utarekumi oli tämän päivän hitti, go figure). Ennen toista treeniä en saanut Rhoota enää leikkimään kanssani ja niinhän tuo olikin jo puoli hernettä muissa asioissa. Yleisörivi oli runsaampi ja lähempänä estesuoraa, seuraavan ryhmän koiria oli tullut paikalle ja kiinni aitaan ja koirapuiston puolella joku lämmitteli koiraansa eli häiriöitäkin oli enemmän. Sinänsä hyvä, että tulipahan Villelle näytettyä sekä Rhoon parempi että haasteellisempi puoli. Kovin kummoisia motivaatio/häiriötreenivinkkejä Villeltä ei tullut ("Sun pitää keksiä miten olet kiinnostavampi kuin häiriöt"), mutta olen toiveikas, että se puoli on pikku hiljaa hoitumassa. Sain kuitenkin toisessakin treenissä Rhoon tekemään sen, mitä pitikin, eikä se yhden yrityksen jälkeen lähtenyt haahuilemaan omiaan. Ville kehotti palkkaamaan Rhoota usein ja aina onnistumisen jälkeen, mikä on varmasti totta. Lisäksi olen ottanut tavaksi palkata myös silloin, kun koira ei suorita oikein, jonka lopettamista Ville kehotti harkitsemaan. Jos tuntuu että teki itse oikein (tai vielä parempi, kaveri sanoo että teki itse oikein), mutta koira ei ota estettä ei tipu palkkaa ja yritetään uudelleen.



Serpentiineissä kiinnittiin huomiota omaan ajoitukseeni päällejuoksussa. Treenin voi purkaa osasiinsa siten, että koira jää 2. hypyn taakse vinoon ja otetaan palkka vastakäteen, vapautetaan koira hypylle ja pudotetaan palkka vastakädestä hypyn jälkeen koiralle. Palkkauksen ajoittaminen osoittautui haasteelliseksi itselleni, onnistuin sekä unohtamaan palkan käteeni että pudottamaan sen niin aikaisin, että Rhoo laskeutui sen yli. Serpentiinitreeniä voi myös helpottaa kääntämällä aitoja alkuun strategiesti vinoon, tai jos ongelmana on vain viimeinen aita, kääntämällä sitä. Treenissämme hyppyrivin päissä oli mutkaputket, joiden poistamisella voi helpottaa tehtävää myös (imu viimeisen hypyn kohdalla ja vauhdinotto ennen ensimmäistä poistuvat). 



Takaatyönnöissä omatoimitreeniksi meille tuli samaa juttua kuin serpentiinissä, eli vastakäsi-vihjeen vahvistamista Rhoolle ja ajoitusta itselleni. Välistävedoissa Ville kehotti miettimään haluaako tehdä ne peruuttaen vai Jennankin neuvomalla "pakkovalssi"-tekniikalla, jossa  ohjaaja joutuu kääntymään akselinsa ympäri. Ville kertoi itse päätyneensä oman nopean koiransa kanssa kompromissina peruuttamiseen, koska ei ehdi kääntymään. Pitää testailla kumpi tapa sopii meille paremmin, Rhoo kun ei ole ihan yhtä nopea kuin monet muut maksit, vaikka se ihan sutjakka onkin. Kaikissa ykköstreenin ohjaustekniikoissa Ville ehdotti tavoitteeksi että pystyy tekemään puhtaasti 4-5 peräkkäistä välistävetoa/takaatyöntöä/yhtä pitkän serpentiinin. Sellaista ei kisoissa tule vastaan, mutta parasta on aina pystyä tekemään vähän enemmän kuin se vähimmäisvaatimus.



Ennakointitreenissä tehtiin valssia estesuoralla. Tärkeää olisi saada koira irtoamaan esteelle kauempaa niin, että pystyy itse ottamaan ennakkoa seuraavalle käännökselle. Jos tämä ei onnistu, treenin edetessä on enemmän ja enemmän myöhässä. Rhoota jännitti, eikä sillä ollut vauhtia eikä irtoavuutta senkään vertaa. Itselläni oli ongelmia pitää valssi valssina, eli seurata koiraa katseella ja kädellä kunnes se on kääntynyt ja lähteä vasta sitten liikkeelle. Odotin Rhoon liikkuvan paremmin ja tein sen mukaan - ei pitäisi olettaa. Ennakointia Ville suositteli opiskelemaan Tumanovan youtube-videoilta, joita pitänee googletella.



Seuraavat treffit valmennusryhmällä on kahden viikon kuluttua. Toivoakseni siihen mennessä olemme saaneet jokusen tehokkaan omatoimitreenin noista ohjauskuvioista tehtyä. Olen ollut hyvin tyytyväinen tuohon Villen valmennukseen tähän mennessä: kerrankin saa perusteisiin keskittyvää, mutta lajissa etenemiseen tähtäävää agikoulutusta yksinkertaisilla harjoitteilla, jotka rakennetaan systemaattisesti. Tykkään kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti