lauantai 10. maaliskuuta 2012

Rytmiä elämään


Olen jo kotvasen tovin ihmetellyt, mitä hemmettiä kouluttajat tarkoittavat huutaessaan minulle radalla että "Rytmitä rytmitä enkö mä sanonut että rytmitä!?" Päätin vihdoin selvittää asian käymällä Satu Hillin koulutettavana teemalla Rytmiryhmä.



Treeninä tehtiin 22 esteen rataa, jossa oli runsaasti rytminvaihteluita, eli ennakoitavia, vaikeita käännöksiä, pitkää suoraa ja sen päässä käännöstä, ahtaita estevälejä ja niin edelleen. Ensin tutustuttiin rataan viisi minuuttia, jonka aikana piti tuumia ohjaussuunnitelma. Sen jälkeen käytiin Satun kanssa koirakkokohtaisesti suunnitelma läpi ja omat valinnat piti perustella. Oma vuoroni oli ensimmäisenä, joten en päässyt pihistämään kenenkään muun ideoita. Sain silti kiitosta siitä, että suunnitelmani oli oikein hyvä, mikäli todella ehtisin ohjaamaan yhteen tiukkaan kohtaan (takaakierto-twist --> suora putki --> valssi aidan laskeutumispuolelle). 



Yllätyksekseni rata meni puhtaasti läpi esteelle 21 jo ensimmäisellä yrittämällä, tosin vähän töksähdellen. Ihan viimeistä aitaa emme suorittaneet, koska putkijarrutus ei onnistunut kyllin hyvin ja palkkasin Rhoon suoraan. Palautteena treenistä saimme seuraavat kotiinvietävät ajatukset:

1) Radan päättyessä mun pitää olla hengästyneempi kuin Rhoon. Ohjaajan liike on sille tärkeää ja esim. pyörittäminen siten, että itse tekee pienen pientä ympyrää vaikka pinwheelin keskellä hidastaa sitä paljon.

2) Edellisestä johtuen älä pyri kovin pitkälle koiran eteen niin, että joudut odottelemaan sitä seuraavalle esteelle. Liikkeen pitää pysyä yllä.

2a) Jos kuitenkin ajautuu liian syvälle on lyhennettävä askelta.

2b) Kiihdytä itse suorilla niin Rhookin kiihdyttää, eli jälleen kerran: älä mene liian kauas eteen!


3) Harjoitellessasi ohjauskuviota niin, että palkkaat koiran "kesken" (vaikkapa twistissä hypylle lähtemiseen) jatka kuitenkin oma liike loppuun asti.

4) Rhoo tarvitsee vahvan vartalo-ohjauksen.

5) Rhoota kannattaa ohjata edestä.



Koulutus oli oikein hyvä ja hyödyllinen ja rytmittämisen perusidea on itselleni nyt paljon selvempi. Sain myös selkokielisen ohjeen siihen, miten ennakointi eroaa kuljetuksesta: ennakointi on yksi askel koiranpuoleisella jalalla+kädellä ja siitä lähtee käännös, kuljettamisessa edetään (ja tähän silmien pyörittelyä siitä, miten kauan tämänkin hoksaamiseen meni). Satu oli loistava kouluttaja ja ihanan kannustava ja realistinen. Jos joku asia toimi, hän ei viilannut pilkkua teknisen toteutuksen suhteen. Jokaiselle koirakolle myös etsittiin treenattavien heikkouksien sijaan vahvuuksia, joita hyödyntää. Oma vahvuuteni oli nopea liikkumiseni, johon pitää nyt etsiä se rytmi. Rhoon vahvuuksiksi todettiin itsenäinen estesuoritus ja herkkyys minun liikkeelleni, eli näitä pitää kehittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti